Conan Doyle Estate sagsøger Netflix
‘Enola Holmes’ krænker de sidste 10 bøger fra Doyle om den berømte detektiv, ved at gøre Sherlock Holmes “venlig”, hævder en ny anklage.
Netflix’s kommende filmatisering af Enola Holmes bøgerne, om Sherlock Holmes’ lillesøster, har fået Conan Doyle Estate til at sagsøge streaming giganten for krænkelse af ophavsret og varemærker. Klagen blev indgivet tirsdag ved New Mexico’s føderale domstol og er rettet mod Netflix, Legendary Pictures, Penguin Random House og andre, inklusiv forfatter Nancy Springer, hvis bogserie danner grundlaget for den nye film med Millie Bobby Brown.
Tilbage i 2014 mistede Conan Doyle Estate det meste af sit greb på Sherlock Holmes franchisen, da det blev besluttet, at alle historier, der blev skrevet om den ikoniske fiktive detektiv før 1923, nu er i det offentlige domæne, og dermed ikke længere beskyttet af ophavret. Men Conan Doyle Estate har stadig ophavsret på 10 originale historier, om Sherlock Holmes, dem der var skrevet mellem 1923 og 1927
Det er disse historier, som Conan Doyle Estate hævder, at Enola Holmes-bøgerne og -filmen overtræder ophavsretten af. Sagsøger hævder at kun de senere historier inkluderede: den berømte detektivs følelser. Ja, du læste rigtigt, følelser.
Under første verdenskrig mistede Conan Doyle sin ældste søn, og fire måneder senere mistede han sin bror. Da Conan Doyle vendte tilbage til Holmes-historierne mellem 1923 og 1927, var det ikke længere nok, at Holmes-karakteren var den bedste, mest rationelle og klogeste person, Holmes skulle også udvikle menneskelige forbindelser og empati.
Så dette nye sagsanlæg, imod Netflix, og Nancy Springer, handler altså om følelser. Det, at Sherlock Holmes er en venlig karakter i filmen, krænker åbenbart rettighederne på de stadig beskyttede historier, ifølge Conan Doyle Estate. Så nu er spørgsmålet så, hvorvidt følelser kan beskyttes af ophavsret.
Og man kan vel også stille spørgsmålet; hvorfor sagsøgte Conan Doyle Estate ikke Nancy Springer, da bøgerne blev udgivet?